Фолієва кислота (вітамін В9)

Ціна в лабораторії: 340 грн.

Термін виконання, днів : -

Код дослідження: 186

Фолієва кислота (вітамін В9) є водорозчинним вітаміном, який необхідний для нормального кровотворення, а також є найважливішим елементом для синтезу деяких амінокислот і ДНК.

При попаданні в організм В9 і інші фолати трансформуються в біологічно активні речовини, які беруть участь в обміні речовин. Максимальна кількість В9 знаходиться в складі листових овочів (шпинаті, салаті), дріжджах, м'ясних субпродуктах, бобових, грибах.

Задовільний рівень фолатів в організмі має важливу роль під час вагітності (переважно в першому триместрі), так як у плода відбувається активне ділення клітин, формуються майбутні тканини, органи і найважливіше - нервова трубка.

Дефіцит В9 спостерігається також при злоякісних захворюваннях, сепсисі, гострих запальних захворюваннях (особливо шкіри), захворюваннях печінки, виразковому коліті, хворобі Крона, а також є однією з основних причин гіпергомоцистеїнемії, яка є незалежним чинником ризику раннього розвитку атеросклерозу.

Показання до призначення аналізу:

• моніторинг за перебігом вагітності;

• для виявлення достатнього рівня В9 в організмі;

• для діагностики анемії;

• для контролю рівня вітаміну В9 під час лікування.

Причини підвищення вітаміну В9:

• передозування препаратів, що містять вітамін В9 (полівітамінів, фолієвої кислоти, маміфола, фолацина).

Причини зниження вітаміну В9:

• погане засвоєння в кишечнику,

• недостатнє надходження вітаміну з їжею (голодування, переважне вживання їжі, що пройшла кулінарну обробку),

• підвищена потреба в фолієвої кислоти (гемодіаліз, вагітність, грудне вигодовування, онкологічні захворювання).

Поширені запитання