- Укр.
- Рус.
Ціна в лабораторії: 340 грн.
Термін виконання, днів : -
Код дослідження: 186
Фолієва кислота (вітамін В9) є водорозчинним вітаміном, який необхідний для нормального кровотворення, а також є найважливішим елементом для синтезу деяких амінокислот і ДНК.
При попаданні в організм В9 і інші фолати трансформуються в біологічно активні речовини, які беруть участь в обміні речовин. Максимальна кількість В9 знаходиться в складі листових овочів (шпинаті, салаті), дріжджах, м'ясних субпродуктах, бобових, грибах.
Задовільний рівень фолатів в організмі має важливу роль під час вагітності (переважно в першому триместрі), так як у плода відбувається активне ділення клітин, формуються майбутні тканини, органи і найважливіше - нервова трубка.
Дефіцит В9 спостерігається також при злоякісних захворюваннях, сепсисі, гострих запальних захворюваннях (особливо шкіри), захворюваннях печінки, виразковому коліті, хворобі Крона, а також є однією з основних причин гіпергомоцистеїнемії, яка є незалежним чинником ризику раннього розвитку атеросклерозу.
Показання до призначення аналізу:
• моніторинг за перебігом вагітності;
• для виявлення достатнього рівня В9 в організмі;
• для діагностики анемії;
• для контролю рівня вітаміну В9 під час лікування.
Причини підвищення вітаміну В9:
• передозування препаратів, що містять вітамін В9 (полівітамінів, фолієвої кислоти, маміфола, фолацина).
Причини зниження вітаміну В9:
• погане засвоєння в кишечнику,
• недостатнє надходження вітаміну з їжею (голодування, переважне вживання їжі, що пройшла кулінарну обробку),
• підвищена потреба в фолієвої кислоти (гемодіаліз, вагітність, грудне вигодовування, онкологічні захворювання).
Поширені запитання